A bicajosok sem angyalok

Nem az a legidegesítőbb a biciklisekben, hogy szabálytalankodnak, hanem az, hogy meg vannak arról győződve, hogy igazuk van.

Amennyiben van egy bringás sztorid, küldd el nekem, és posztolom. bpfopolgarmester kukac gmail pont com

Friss topikok

Linkblog

Szabályos biciklik és szabálytalan bringások

2009.01.27. 12:48 Mikulás

A tavaly tavaszi Critical Mass: megértem, hogy a fiataloknak a járdán kellett bringázniuk, hiszen az úttesten annyi kerékpáros volt, hogy már nem fértek el többen.

További járdahasználók és gyalogosfegyelmezők:

Szép, de a járdát foglaló kerékpár.

A Margit hídon kutyákat, gyalogosokat és kerékpárosokat kell kerülgetni folyvást.

Szép bicikli.

Természetesen kikerülöm őket, nem szeretem a konfliktusokat, ráadásul többen is vannak.

Ez is szép bicikli.

Előbb járni tanul meg az ember, és csak azután ül biciklire.

189 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hulyebringas.blog.hu/api/trackback/id/tr76905943

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: StirlitzBlog 2009.01.27. 22:31:03

A bölcsődések sem angyalokNna. Stirlitz estéjét bearanyozta egy újabb mintapéldánya a köldökvakaró idiótának.2009.01.09. 12:25Nyálcsöpp a monitoron... smacula.. Ajvé!"Magam sem értem, miért voltam annyira bolond és figyelmetlen, bár meglehet, éppen a…

Trackback: Kettős Mérce 2009.01.27. 16:32:47

Egyenlő jogot a biciklistáknak! Azt hinné az ember, hogy a kollektív bűnösség elve már egy kihalt dolog, de nem, sőt ezt a vérmesen idióta elvet támogatja az index is akkor, amikor a címlapjára enged egy olyan blogot mint a hülye biciklisek, vagy a f…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Subba Sógor 2009.01.27. 15:09:58

"mivel anyámat egy bölcsödés a járdán ütötte el semmi tolerancia nincs bennem a bölcsödés állatok iránt, azt fogom csinálni mint akik megverik az állatkínzókat. alakítok egy csapatot hasonszörüekből mint én és néha a járdán járőrözgetve elkapunk egy bölcsödést és agybafőbe verjük, aztán eltününk de lesz róla videó és a többi mocskos szemét bölcsödés okulására be lesz mutatva. lehet itt a blogon, majd elküldöm Mikulásnak
"

index.hu/politika/bulvar/kim090127/

avus · http://avus.blog.hu 2009.01.27. 15:10:52

Fokozódik a helyzet. Fél órája még valami gyalogosokat nevelő bringások volt kiírva a főoldalra, most már egyenesen gyalogosterror :D.

Bár ez a szó így nekem azt jelenti, hogy a gyalogosok terrorizálnak.

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.01.27. 15:11:35

@Subba Sógor: Lehet jelentkezni a szabadcsapatba? Ha igen, keress meg, jövök. Sok helyen, ahol járok, pont az autósok miatt nem lehet a JÁRDÁN közlekedni, mert pofátlanul mindenhova leparkolnak. A zebráról már nem is beszélek. De azt hiszem lehetne a népet nevelni, úgy kollektíve, minden közlekedőt, sőt, bevásárlót is.

alphanumericus 2009.01.27. 15:14:02

Biciklis polgártársaink között hozzávetőleg ugyanazon arányban találhatók barmok, mint autós, kamionos, sőt, továbbmegyek, hernyóselyem-tenyésztő, szőke, avagy szemüveges polgártársaink között. A statisztika már csak ilyen tudomány.

Ugyanakkor egy-két dolgot ideröffennék, úgy is vehetitek, a "biciklisek védelmében", bár szerényen megjegyzem, mindannyiunkról van szó:

- Nem mindenhol alkalmas az úttest arra, hogy biztonságosan kerekezzenek rajta. Ha nem akarsz pl. gyerekestül öngyilkos lenni, ilyenkor felkényszerülsz a járdára. Ez még nem jelenti automatikusan, hogy "fegyelmezel": tudd, vendég vagy a járdán, légy türelmes és ne riogasd a járókelőket türelmetlen csengetéssel. No és meg lehet köszönni, ha valaki elengedett.

- A kerékpáros nem okoz szálló port, széndioxid-kibocsátása is elenyésző, nem is beszélve az egyéb szennyezőanyagokról. Egy olyan városban, ahol
a) a gyermekek közel negyede asztmás tüneteket, kruppos köhögést produkál télen,
b) a kihirdetett szmogriadó során csak azt nézték hülyének ("csodabogár!"), aki otthon hagyta az autóját,
c) a belvárosban létesülnek a nagy bevásárlóközpontok, mivel a kamionok odáig beengedhetők,
meg kell becsülni ezt is.

Jó levegőt!

Dinsdale Piranha 2009.01.27. 15:15:32

Mindenki aki fikázza a járdán biciklizőket küldje ki a gyerekét bringázni a Hungária körútra vagy a Petőfi hídra csúcsidőben. Esetleg megteszi az Üllői/Hungária felüljáró is.

Subba Sógor 2009.01.27. 15:16:51

@Tichamér:

már készül a mindenkitagybafobeverunkeslevideozzuk.blog.hu, csak a designt-kell formába önteni...pörögni fog a reklám és hozzászólásszámláló...

georg 48 2009.01.27. 15:17:21

Az indiánokkal kapcsolatos mondásból kiindulva: legjobb bringás a halott bringás!!

Jasperek 2009.01.27. 15:17:28

Az első két képen valóban köcsögök vannak ,akiknek semmi keresnivalójuk nincs ott.Le kell zavarni őket vagy tolják a biciklit.Mivel CM volt valamennyire érthető.Pont annyira mikor 1 koncert végén a jónép elindul hazafelé ,keresztül járdán,úttesten,piroson,villamos síneken ,mindenen keresztül és nem foglakozik semmivel mert most sokan vannak és akkor mindent szabad,nem számít a kresz.Ehhez nem kell biciklisnek lenni:)
A többi képpen nem értem mi a baj? Ha boltba mész kerékpárral és nincs kerékpártároló ,hova zárnád le a kerékpárod?Ott hagyod az útszélén lezáratlanul? Nem hinném.Azt a pár percet meg kibírod amig megveszi a tejet:)
És ha már 2-nél többen jönnek egyszerre szemben akkor nem is férsz el? Nem hinném ,hogy akkora konfliktushelyzet lenne egy lépcsőnél:)
Szerintem kicsit(nagyon) túlzol és csak gyűlölködésre hajtasz.Miért nem lehet objektíven megitélni valamit.Járok,biciklivel,autóval,BKV-vel is és mindenhol útálom a köcsögöket:)
A metrón is rálépek a lábára aki szemben áll az ajtóval és egyesével nekem kell kiosonnom a kocsiból mert ő be akar szállni.És a bicikliseket is elküldöm a k. anyukájukba ha ott szálguldozik ahol nem kellene!Meg a gyalogost is amikor a piroson szalad át a kocsim előtt és majdnem elcsapom.

Perillustris 2009.01.27. 15:17:40

@Közöd??: Hidd csak ezt. Nem volt cél dugót csinálni, természetesen egyes szakaszokon ez elkerülhetetlen volt. Szerncsére rajtad kívül mindenki tudja ezt.

Maura 2009.01.27. 15:18:26

Hat nem tudom.
Munchenben elek, hiresen sok a bicikliut, szinte nincs olyan fobb utvonal, aminek a menten a jardan ne lenne bicikliut.
Alapbol igy van kialakitva minden jarda, hogy annak az uttest feloli oldala a bringasoke.

Nem szeretem a "bicikliseket" abbol a szempontbol, hogy nagyon meg tudnak ijeszteni estenkent ha vilagitas nelkul kivagodnak a keresztezodesbol mogulem jobbrakanyarodasnal, de hat istenem, ez van, en ulok egy majdnem kettonnas szornyecskeben, en vegeztem ehhez megfelelo vizsgat, nekem kell rajuk ugyelnem, mert en okozhatom a nagyobb bajt, akar meg is olhetek valakit.
Szoval konkretan igazabol semmi bajom ebben a varosban veluk, halistennek a varostervezok megoldottak, hogy a gyalogosokkal is minimaljak a konfliktus lehetoseget...

De amikor anyam teker a bicikliuton, jobbrol egy parkbol ezerrel kivagodik a banya, akinek mindenkeppen hogy bevegye a kanyart le kell lassitania, ugy ahogy van nekimegy anyamnak, majd meg fejbe is veri a retikuljevel azzal az indokkal, hogy anyam minden bizonnyal vak, es nem valo biciklire, mert nem ismeri a jobbkezszabalyt... Meg amikor versenyzonk kivagodik a toksotetbol a kocsim ele ugy, hogy eselyem nincs megallni, csak a szerencsenek koszonheto, hogy nem csapom el es elsuhan mogottem, holott megalltam, jobbrabalra neztem, 10 meteres a belathato bicikliut hossza... Jelzem a tag latott engem, mert a kocsinak a lampai jelzik, hogy en ott allok...

Szoval nos, en teljes erteku kozlekedoknek tartom oket, a gyalogosokkal egyenerteku serulekeny embereknek, de konyorgom, egy kicsit vigyazzanak ok is magukra, es sotetben az Isten aldja meg oket, rakjanak fel valami villogo izet, vagy barmit, legalabb egy vilagos kabatot huzzanak.

Freechild 2009.01.27. 15:19:49

Tisztelt mikulás!

Ön nem egy Úriember. :(

Maura 2009.01.27. 15:21:30

Pesten meg gondolom a bringas laba letorne, ha nem szepen ovatosan kerekezne a jardan a gyalogosok kozott, mindenkeppen sznido rekordot kell allitani csucsidokben ha jol erzem.

alphanumericus 2009.01.27. 15:22:45

@duct: ebben igazad vagyon. a járdán parkolóknak például roppant hálás vagyok, amikor babakocsit tolva képtelen vagyok megkerülni őket. vagy átemelem a babakocsit gyerekestül, csomagostul (vigyázva, nehogy megkarcolódjon a motorháztető, mert az mégsem járja), vagy kalandozok az úttesten a forgalomban.

biciklis rosszul parkolókkal pedig soha nem volt babakocsis kalandom.

PR32 (törölt) 2009.01.27. 15:22:47

@georg 48: fröcsögd már meg plíz, mi a rendszámod? Csak mert te olyan bölcs ember vagy, hogy szívesen megtartanék vmi ereklyét egy ennyire roppantmód okos embertől, pl. visszapillantó, ilyesmi. Vagy csak gravíroznám, hogy "BÖLCS EMBER AUTÓJA" - hogy mások is felismerjenek.

Előre is köszi!

(helyszínt ne írj, majd megtalálja vki a kocsidat, legyen ez a része meglepi)

wagnerg 2009.01.27. 15:22:55

Nézzük, szépen sorban:
-A CM-en a rendezők kérése ellenére mentek néhányan a járdán. Egy tömegrendezvény környékén sok autós elfoglalja a járdát, és a gyalogosok is előszeretettel használják az úttestet. Amúgy az egyik képen látszik, hogy volt, aki a járdán tolta a bringáját, a szabályokkal összhangban.
- A Margit-híd jó példa arra, hogy miért is kell az elkülönített bicikliút.
- A szép bordó fixi olyan helyen parkol a járdán, ahol csak elvátva jár gyalogos, ráadásul a járda ott elég széles.
- A Margit-híd lábánál teljesen szabályosan viszik fel a lépcsőn a bringát, ráadásul nem látszik, hogy ezzel bárkit, bármiben akadályoznának. Ha ez neked ijesztő, majd fejlesztünk neked valamit szorongásra. Szerintem téged a többi gyalogos is zavar, ha lassan megy, ha eléd kanyarodik, ha rádnéz...
- A kék MALI nincs is lekötve, tehát a tulaj valószínüleg ott lehet a közelben. Szintén nem látszik, hogy útban lenne.
- Az utolsó kép meg minek van ott?
A bringások is csak annyira angyalok, mint a többi közlekedő.
Ez a post pontos képet ad a blog szinvonaláról.

vanezígy 2009.01.27. 15:23:00

Huh, te nagyobb sötét tapló vagy, posztoló, mint gondoltam: az általad nemrég linkelt KRESZ-szabályzat egyik pontja szerint is SZABAD a járdán bringázni.
Szopjál kerékcsapágyat, retardált.

vanezígy 2009.01.27. 15:25:40

oké, az utolsót visszavonom, nem volt egyértelmű a fogalmazás.
a csapágyasat azért nem.

hairybottler 2009.01.27. 15:27:48

Nem igazán vágom, mitől lesz az ember "gyalogosfegyelmező"? Attól, h járdán bicajozik? Néha, amikor elegem van a rettegésből, én is a járdát választom, és nyugiban csorogok a forgalom ritmusában (a járdán is van olyan). Jobban kell figyelni az 5letszerűen megtorpanó, fejéhez kapó, cipőfűzni leguggoló, pisikélni +álló két-és négylábú lényekre, de hát a biciklin mindenképpen figyelni kell, mikor erre, mikor arra. Semmi különös. Hol látsz a fenti képeken fegyelmezést? Valaki veszettül rángatja a csengőt, nekivörösödött fejjel üvölt a gyalogosokra? Mutogat? Esteleg komplexusaid vannak a csajokkal kapcs? (Elárulom, nem kell félni tőlük, nem harapnak - ha megérzik a félelmed, akkor esetleg megcsíphetnek egy picit, de látod a képen volt velük egy ember is, ő bízvást visszafogta volna őket mielőtt széttépnek).
A megoldás a ki nem mondott problémára természetesen a szükséges bicikliutak kiépítése lenne, valamint szigorított rendőri felügyelet, mondjuk bicajos rendőrökkel, akik szépen kiemelgetnék vagy kiemeltetnék a szabálysértő autósokat, figyelmeztetnék őket, h életveszélyesen közlekednek, stb. Ez a városvezetés, és a rendőrség _kötelessége_ lenne, ugyanis pl. ezért vannak, ezért fizetjük őket.
Ha túlzottan szűk helyre zársz bármit, az letapossa 1mást, még a túl szűk helyen utaztatott kaktuszok is összeszurkálják 1mást. 1X1=1
Amennyiben egész Budapesten két sáv lenne az autóknak, egy sáv a buszoknak, egy sáv a bicikliknek meg egy sáv (járda) a gyalogosoknak, sztem szinte alig lenne a járdán bicajos, és mutogathatnád a képeidet, bár igazság szerint, ha a haverom mellett lépésben centizek a járdán, az sztem tök oké, és nem a biciklisávban kéne csinálnom (bár ha ezért rámszólna a rendőr, azt kéne mondanom, bocsi). Harcolj, h így legyen, mindenki csinálja azt, amiért a fizetését fölveszi, és a világ sokkal jobb hely lesz!

(...ebben a pillanatban jutott eszembe, h esetleg "beszélő" kutyus vagy, akinek a múltkor kaki közben áthajtott a farkincáján egy női biciklista - amennyiben ez így lenne, +követlek... ha mégsem, akkor 42)

Wandál 2009.01.27. 15:28:45

a biciklisek közül ugyanannyi bunkóparaszt mint a gyalogosok közt... csak nem mindegyik indít blogot ostobagyalogos, meg hüjebringás, meg köcsögtolókocsisok címen...

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2009.01.27. 15:29:49

@pyf: Erzsébet hídon meg a Petőfin el lehet férni az úttesten, bár ott alig szokott gyalogosforgalom lenni, mehet az ember akár a járdán is. Én az úttesten szoktam. A Lánchíd, a Margit híd meg a Szabadság híd úttestje biciklivel biztos halálos ítélet, én egyszer-kétszer mentem ezeken az úttesten, kb. olyan érzés volt, mint amikor Vietnamban az őrmester azt mondta a golyózáporban: na Zig, futás addig a bokorig, és ne nézz körül. Vagy túléled, vagy nem.

Feltűnt egyébként már valakinek, hogy a felújított Szabadság hídon egy autó sem fér el rendesen a villamossínek meg a járda között? Az egy vicces híd lesz, ha egyszer megnyitják.

georg 48 2009.01.27. 15:30:08

PR32! Annyit elárulok, hogy nem autóm van! Nna, most törheted a kopfodat, vajh mi? Még azt is elárulom, nem bírsz rágravirozni semmit! Hűha!

RIO 2009.01.27. 15:31:45

ehhehehezt a lúúúzert! :D kulás rofl

PR32 (törölt) 2009.01.27. 15:31:57

@georg 48: attól visszapillantód még van, nem?

"nem bírsz rágravirozni semmit" - fogadjunk?

Perillustris 2009.01.27. 15:32:14

@Közöd??: Hát igen, megszokhattuk, hogy ha elfogynak az érvek, akkor be kell vetni a megdönthetetlen náciveszély-stratégiát. Szerencsére egyre többen lesznek immunisak rá, ezért nagyon izzadságszagú.

Perillustris 2009.01.27. 15:35:39

@georg 48: Oké, akkor elkötjük a lovadat a szekered elől!

TuskóHopkins 2009.01.27. 15:36:03

@Mikulás: "itt meg azt látod, hogy jönnek szemben, négyen meg négy bringa, a szembejövő meg menjen ahova akar."
őőő... Milyen szembejövő?? Bocs, de én csak öt bicajost látok felmenni a lépcsőn.

PR32 (törölt) 2009.01.27. 15:36:51

@Perillustris: Jaja! sőt, nem is nácik, hanem egyenesen Hitler-Sztálin keresztezések! És olyannyira gázosak, hogy vörös csillagot festenek a horogkereszt közepébe, úgy masíroznak a büdös bringájukkal fel-alá az egész városban, közben terrorizálják a szent gyalogosokat, szent autósokat!

(Bevallom, bennem még van egy vonóval Szaddam Husszeinből is.)

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.01.27. 15:38:11

@Subba Sógor: Mindenkit megverni tök jó dolog ám (szigorúan kamerával, internetre feltéve a kész anyagot), több szempontból is:
- levezeti az amúgy rengeteg fölös feszültséget (itthon van belőle éppen elég, sőt, nekem is jutott, több is, mint amire szükségem van), azzal az elégedett érzéssel fekszel le esténként, hogy ma is megvertem valakit
- neveled a népet, lehet, hogy közülük 1-2 észre is veszi a hibáit, még akkor is, ha te is benne vagy a szórásban (te = a "nevelő" önmaga)
- lenyugodva könnyebben ülsz be a kocsmába inni az áldozattal, hogy verés után emberhez méltón megbeszéljétek az ügyet, mert magyar ember azonnal felbassza az agyát, a legrosszabbat feltételezi, és eszerint is viselkedik (gyakran igaza is van), kommunikálni csak egy kiadós adok-kapok után tud (szerintem velem az élen).

Esetleg javasolnám a hungarian fight (HuFi) klub létrehozását, ahol terápiás jelleggel a teljes hazai lakosság egymásnak esik, persze puszta kézzel (csoportos akciókat szigorúan megtiltva), és mindenki mindenkit jól fossá ver. Szerintem ebből elég lenne évente 4 alkalom, és máris mindenki normálisabb lenne.

Kis ember 2009.01.27. 15:38:16

Egy demonstráción fiatalok képét betenni, mint rosszalkodókét, több, mint demagóg. Szánalmas

PR32 (törölt) 2009.01.27. 15:39:25

@Tichamér: Szerintem te csak simán túl sokszor láttad a Fight Club-ot! :D:D:D

hairybottler 2009.01.27. 15:50:09

CSATLAKOZOM! Zúzzuk be a köcsög bölcsiseket, halálköcsög mind! széjjel kell kenni őket a járdán, mint a taknyot, krv*kf*tty**** az összes *****!!! A 3 alattiak a leggizdábbak, azoknak nincs kegyelem! Hihetetlen, h mit meg nem engednek maguknak???!! a múltkor! az egyik lebácsizott, a másik keresztül!!! ment a lábamon a mocskos bicajával, a harmadik teljesen be volt szarva (szó szerint BŰZLÖTT!!!), a negyedik pöcsönvágott?, az ötödik lehányt, egy pedig messziről figyelt, majd nekem rúgta a labdáját!! Mindennek van határa!!! ELÉG VOLT! LEGYEN MÉSZÁRSZÉK! Meg kell védenünk magunkat! Mit keresnek a bölcsisek a járdán?!!

PR32 (törölt) 2009.01.27. 15:54:55

@PR32: ja, és én engedem bezúzni a bringám, kb. 250 000 Ft kifizetése után (nem alkuképes ár :D).

bicajos 2009.01.27. 16:05:28

muhahahaha! ez nem blog, ez valami balfasz kísérlet. egy kommentvadász szarság. szeretném javasolni további bejegyzésekhez a "bicikli: a csendes gyilkos" illetve a "biciklisterror a fővárosban" címeket.

Tichamér · http://kutyushop.blog.hu 2009.01.27. 16:11:36

@PR32: Szerintem meg túl frusztrált vagyok, és inkább hajlok a bringázás felé, mint az autózás/BKV-zás/gyaloglás felé. Már csak azért is, mert kevesebb kárt lehet vele okozni, emberéletben és környezetben egyaránt.

PR32 (törölt) 2009.01.27. 16:15:03

@Tichamér: én is gondoltam, h felajánlom a bringa ellen fröcsögőknek, hogy napi rendszerességgel használt bringám helyett a kocsimba ülök.
2 liter, benzin, 1200 kg (kompenzálok, na :)). Georg és társai: komolyan válaszoljatok, az jobb lenne?

Dinsdale Piranha 2009.01.27. 16:15:53

Mikulás, mi a baj? Elszállt a guminődből a levegő?
Mekkora egy idióta poszt! Szerintem ajándékozd el a számítógépedet, hátha valaki értelmesebb dolgokra tudja használni. Indulatokból, gyűlöletből amúgy is túl sok van ebben az országban, nem szükséges feleslegesen gerjeszteni azokat.

hairybottler 2009.01.27. 16:26:54

@PR32: csak kettő, de azok is már lassan kamaszok - viszont eszembe jutottak mindazok a traumák és megaláztatások, amiket régebben el kellett szenvednem részükről (és a haverjaik részéről) - és ez csak a felszín... nem említettem a hazahurcolt himlőket, meg mindenféle kegyetlen ragályokat - pl mumpsz, amitől AKÁR IMPOTENS!!!? is lehet az ember -, a vasárnapi ébresztőket és az elalvás körüli cirkuszokat, stb. Úgyhogy TOLJÁK MAGUK A BABAKOCSIT ezentúl! =D

georg 48 2009.01.27. 16:27:31

Látom, kezdenek begőzölni a fiúk!

georg 48 2009.01.27. 16:28:59

Egyébként ha bele gebedtek sem fogjátok kitalálni, hogy mivel járok!

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.01.27. 16:30:39

ok, indíts blogot amin kiteszel ilyen képeket, de ne általánosíts. ne mosd össze a margit híd járdáján biciklizést a criticalmass-szal, mikor utóbbi kifejezetten kampányol ellene, és hirdeti: ne járdázz!

pontosan mit is akarsz mondani ezekkel a képekkel?
hogy a hülyebringások évente két napra elfoglalják a várost? ez tényleg katasztrófa. az összes többi nap pedig az autósok teszik ezt, az még veszélyesebb és károsabb, de még a járdából is több helyet foglalnak el; miért nem arról indítasz blogot? más már megtette:
parkolo.freeblog.hu/

elütött Téged egy bicikli mert szabálytalanul közlekedtél, a biciklis nagyot esett, Neked semmi bajod. mi lett volna, ha egy autó üt le, mert szabálytalanul közlekedsz?

előre is kösz a választ.

PR32 (törölt) 2009.01.27. 16:32:23

@harrybottler: :D:D:D

@georg 48: ja, nem találjuk ki. de tudod, nem is érdekel!

@ közöd??: ha már tudok, maradhatok?

Forest (törölt) 2009.01.27. 16:33:09

Mi a f@szért egymás torkának ugrotok? Utoljára különösebb rizikó nélkül 85-ben lehetett a városban bringázni, akkor még egy laza Balatoni túra is belefért kelet-pestről hajnali 3-kor indulva. Bár volt akkor is élet-halál veszély, amikor a piros 76-os busz sofőrje rámhúzta a kormányt, vagy a Budafokin a pótkocsis Zil-ek.
Mi történt azóta ami bringázhatóbbá tette a várost?
Egyetlen új híd nem épült ami bringázható (említitek hogy csak a legdélibb, és legészakibb járható bringával) Épült M0-s az autósoknak, jó hogy nem Nyíregyháza, Szeged, Szombathely körgyűrű lett belőle (mellesleg halálútnak becézik, és 1 szimpla baleset miatt képes 5-6 órás álló dugót produkálni).
Lettek bringautak? Elenyésző számban, nagyrészt járdán. Nekem negyven felett is alig tűnik fel a kopott felfestés, képzeljétek el a nyugger Józsi bácsit a farhátas neccszatyorral, aki 40 éve ugyanazon a járdán gangol a henteshez, és már rosszul lát, rosszul hall, örül hogy a Hungárián a középső járdaszigetig eljut egy gyalogoslámpa-váltással. Bringázhatóbb lett a város? Nem. Ti mondjátok, hova küldje le Mikulás a gyerekeit.
Volt egy fanatikus kollégám, aki a XV.-ből a XI.járt bringával dolgozni télen nyáron. Profi bringa, profi gumi, profi bringás-felszerelés, (kb 4-500e Ft-nál járunk) profi útismeret és így is napi életveszélyekkel abszolválta a távot.
Ti is mondjátok, a város nem bringázható. És mégis kapacitáltok arra hogy vagány dolog a városban bringázni, hetes busz kipufogóját szívni, idióta módon tervezett, festegetett bringautakon kacskaringózni, gyalogosakat és autósokat kerülgetni.
Akik a kialakult helyzetért felelősek nyilván nem a bringások. Nem, nem kell az autósokra mutogatni. Nekik sem jobb a helyzetük sokkal, ők az utakat próbálják használni. Mondhatni hogy mindenkinek igaza van, kivéve talán a városvezetést.
Nekik kellene felvállalni a külső kerületi összekötő utak megépítését (ha kell kisajátítással új utak építésével) még legalább öt Duna-híd megépítését (2-3 a csepel szigeten keresztül köthetné össze Lágymányost Pesttel) plusz a belső hidak közül legalább kettő új híd kellene kizárólag bringás és gyalogos használattal.
A városvezetés dolga lenne a BKV-t végre nullszaldósra kényszeríteni (ahogyan azt korábban ígérték egy jelentős támogatásért cserébe) a városvezetés dolga lenne összekötni a Metrót és a Hévet, legalább 1 kötöttpályást kihozni rákosmentére, és minden metrómegállóhoz P+R-t (és ha már úgy is biztonsági őröket alkalmaznak a BKV-nál azok két kávé között ránézhetnének az ott álló autókra, motorokra, esetenként bringákra.)
Lehessen az utolsó kocsiban vagy hátul a buszon bringát szállítani!
Miért kell többsávos utakon, járdákon cikázni ha az ember a Budai hegyekben tekerne egy jót?
A jelenlegi városvezetés minderre alkalmatlan ( az hogy "liberális" önmagában kevés erre a feladatra, aki igazi liberális szíveskedjen ellátogatni Hollandiába a bringások kedvéért, Németországba (kedvenc példám München) a tömegközlekedők kedvéért és Párizsba az autósok kedvéért.
Minden megvalósítható, de nem félmegoldásokkal, sávocskák festegetésével, bringások buszok alá küldésével, autósok mozgásának korlátozásával (és ezzel a környezeti ártalmak hatványozásával) és nem minősíthetetlen tömegközlekedéssel (Euro 0-ás 10e ccm feletti szétszakadó, kigyulladó buszok, 1962-es metrókocsik, és sorozatban leálló Kombinók)
Én tehát konkrétan a városrészek radikális átrendezésében, új utakban, hidakban látom az előrelépést.
Egy rossz hasonlattal élve:
Budapest túl nagy szív ennek az országnak, a "hajszálerek" nem képesek már minden funkciót ellátni. Artériákat kell építeni bele, (még ha csak a külső kerületeken át is) a bringásoknak átadni a kisebb utcákat, a gyalogosoknak a mégkisebbeket sétálóutcáknak. Sőt 1-2 bérháztömb helyén parkot is lehetne kialakítani mint Párizsban is van, fákkal, szökőkutakkal.
Akkor végre nem egymásnak esnénk, hanem a dolgunkkal foglalkozhatnánk.
De mindezekre Demszky Gábor és csapata bizonyítottan, Tarlósék valószínűsíthetően alkalmatlanok. Ide egy radikális városvezetés kellene, ahogy a századelőn tették nem a mának, hanem kicsit a jövőnek tervezve a várost átépíteni. Hogy ezek az emberek a VEKE vagy más Európai nagyvárosok szakértő lennének mindegy. De végre városépítő is lehetne egyszer főpolgármester, mert egy jogász-szociológus-könyvtáros a jelek szerint nem a legalkalmasabb tehetség a feladat megoldására.

Missing Link 2009.01.27. 16:34:57

"A Margit hídon kutyákat, gyalogosokat és kerékpárosokat kell kerülgetni folyvást." - ha már gyalogosokat sem akarsz kerülgetni a járdán, akkor tényleg jobb, ah otthon maradsz...

ráadásul nekem úgy jött le a fotókról, hogy azok a járdán mintha nem is mennének gyorsan, 5 km-rel még motorral is mehetsz a járdán, nem? nekem bajom csak azokkal van, akik hasítanak a járdán mint a szél, oszt már gyalogost előzni sem merek gyalogosan a járdán, csak visszapillantótükörrel.

Bambano 2009.01.27. 16:36:45

@pyf: triviálisan: ha nem lehet szabályosan közlekedni, akkor ne közlekedj bringával.

Másik hsz-re: az autós például igen gyakran azért nem adja meg azon az úton a bringásnak az elsőbbséget, amire befordul, mert a bringás sokkal gyorsabban jön, mint a számára megengedett sebesség. Autós szétnéz, bringás még sehol, autós folytatja a kanyarodást, égből előpottyan 50-nel egy bringás és van meglepi mindkét részről.

Ez van srácok, üljetek buszra vagy kocsiba.

Silent Bob 2009.01.27. 16:45:46

Az elején felkúrtam magam ezen a blogon, még írtam is, de egy ideje rettenetesen jókat röhögök, úgyhogy mégiscsak visszanézek időnként. :)

Bambano 2009.01.27. 16:48:05

@saq: látsz valahol olyan írást, miszerint nem tudok vezetni? kocsit pedig azért javasoltam, mert ha szabályosan nem lehet biciklivel közlekedni, szabálytalanul meg tilos, akkor hogy másképp?

gaze762 2009.01.27. 16:48:23

Kedves blogtulaj!
Úristen.. Te tényleg ezért csináltál egy blogot?
Hűha... micsoda pernahajderek!! 5 km-es sebességgel csorognak a járdán!!! Úristen!!!! Rendőrt!!!
(pláne, hogy épp valami demo van mellettük)
Hűha, nem férsz el a lámpaoszlophoz lakatolt biciklitől (az látom nem zavar, hogy pl a parkoló autók miatt olyan szűk az a járda...)

Szerintem, hagyd abba ezt a hülyeséget, és kezdj valami értelmeset az életeddel.

Bár gondolom, most hogy jól meghatároztad valamivel szemben önmagad, érzed, hogy létezel. Csak épp a városi kerékpározás nem az ami ellen lenne értelme lázadni, fikázni.

Ülj nyeregbe és gurulj. Annak van értelme.
És majd talán egyszer rád fogja mondani valaki, hogy hülyebringás.

Agyalap 2009.01.27. 16:51:28

@Bambano: Miért az a konklúzió mindig, hogy srácok üljetek kocsiba?
Nem érzitek a dolog visszásságát?
Miért nem ez van srácok, üljetek egyszer biciklire?
Mindkét részről kérném a nagyobb toleranciát és intelligenciát, de hiába, mert mindenki mondja a tutit: Nekem van igazam.
A jobbra kanyarodó autós nem néz két méternél hátrább, és a kerékpáros is be akarja hajtani a neki járó elsőbbséget. Ha nem lenne mindenkinek annyira rohadtul sürgős, biztos könnyebben menne.
Mondjuk egy autós könnyebben nyomja a pedált mint a bringás.
A megengedett sebességről pedig ne papoljon nekem senki. A kerékpárosok igen kis része éri el városi forgalomban a megengedett 40 km/h sebességet így valószínű, hogy az autósokhoz képest elenyésző a gyorshajtó.

Krisi 2009.01.27. 16:57:25

@Bambano: Ha béna vagy, és nem tudsz vezetni, az nem a biciklisek hibája, hanem a Te balfaszságod. De ezt már az oktatódnak kellett volna még anno mondania.
Érdekes, nekem az autós és később a motoros oktató is kifejtette, hogy kanyarodásnál a biciklisekre különösen figyeljünk. Sajnálom, hogy ezt neked nem magyarázták el.
De na csüggedj, tanulni sosem késő!

Goyo 2009.01.27. 17:00:04

@Bambano: "az autós például igen gyakran azért nem adja meg azon az úton a bringásnak az elsőbbséget, amire befordul, mert a bringás sokkal gyorsabban jön, mint a számára megengedett sebesség. Autós szétnéz, bringás még sehol, autós folytatja a kanyarodást, égből előpottyan 50-nel egy bringás és van meglepi mindkét részről."

Ez most komoly? Mert viccnek kicsit erős...
Szerinted mi a bringás számára megengedett sebesség? Neked mi felelne meg? 5 km/h?

Elárulom: nincs ilyen limit bringaúton. Ettől függetlenül célszerű megállni kereszteződésnél, mert az autósok nem figyelnek. A KRESZ is azt ajánlja, hogy ha elsőbbségünk van, akkor is álljunk meg. Autósként te mit szólnál ehhez? Minden kereszteződésben megállnál, mert bármikor jöhet balról egy ZIL?

Kopi3.14 2009.01.27. 17:02:23

Bambano: azert amelyik autos egy mozgo targyat az altala megszokott 50km/h sebessegen nem tud felmerni helyesen, az hogy finoman fogalmazzak, hmm. ott helyben dogoljon meg a kasztnijan belul.

Egyebkent az a megengedett 40km/h kerekparuton egyaltalan nem jellemzo tempo a kerekparosok reszerol, meg ha sietnek akkro sem, csak a tenyleg jo kondiban levoktol, futaroktol, sportoloktol. Utobbiak varoson kivul edzenek ha tehetik, a tobbi meg altalaban inkabb megy az autok kozott, mint a kerekparuton sietese okan.

Perillustris 2009.01.27. 17:02:59

@Bambano: "égből előpottyan 50-nel egy bringás"

Abszolút ez a jellemző. A városban 50-nel száguldó bringás.

A legveszélyesebb helyek a bringautas kereszteződésekben alakulnak ki, ahol a gépjárművezetők jelentős része nem ad elsőbbséget az egyenesen haladó kerékpárosnak.

www.indavideo.hu/video/Halasz_utca

www.indavideo.hu/video/Jobb_horognak_megagyazva_-_Vaci_ut

www.indavideo.hu/video/Timar_utca


Ez a város nem a biciklik miatt lakhatatlan, nem biciklik parkolnak minden talpalatnyi helyen, ahol fizikailag az lehetséges.

Remélem most már tényleg nem kell sokat várni, és újra üzembe állnak a "lopóautók". Gondolom az első helyen leszel, aki kijelenti, hogy aki nem tud szabályosan parkolni, az ne autózzon.

Perillustris 2009.01.27. 17:05:48

@Közöd??: "éppen a szervezők röhögnek a legjobban ha járdán száguldozó hasonszőrű köcsögöt látnak"

Te melyik adót nézed?

Perillustris 2009.01.27. 17:09:54

@Közöd??: "sírbokolj"? Szerintem hagyd meg a nyelvújítást másnak.

Remélem megengeded, hogy alkalomadtán hivatkozzak erre a hozzászólásodra, amikor egy veled egyenértékű emberféleséggel hoz össze a sors, aki megkérdi, miért nem megyek a KRESZ szerint kötelezően használandó kerékpárúton.

kilobike 2009.01.27. 17:11:15

Az összes gyalogos monnyon le, és takarodjon vissza a fára...

Agyalap 2009.01.27. 17:16:59

@Közöd??: Hogy te mekkora jó arc vagy!
Mondjuk a kurva anyádat le tudtad írni, de a bicikli már nem ment.
Akkora IQ-fighter (magyarul barom) vagy, hogy azt sem tudtad levenni, hogy nem keveset biciklizek is a városban.
Az ilyen pukkancs kis pöcsöktől lesz ilyen a morál mint te vagy. Sírok helyetted is...

Subba Sógor 2009.01.27. 17:17:44

Na, hová tűnt a posztolónk? Csak nem túl sok lett a komment? :)

vazze... 2009.01.27. 17:18:36

Évente 5-6 ezret taposok télen-nyáron. Sok a paraszt, de azért az autósok nagy része normális.Látom azért pár über barom itt éli ki magát, ki nem szarja le.

"Úgy tekerj, mintha láthatatlan volnál!" Eddig bevált.

Perillustris 2009.01.27. 17:19:09

Egyébként "Közöd??" kórképe világos. Normális hangnemmel, értelmes mondanivalóval "csak" szürke kisegér lenne a tömegben. Így legalább odafigyelünk rá, foglalkozunk vele, hiszen minket megtanítottak arra, óvjuk a nálunk - szellemileg, testileg - gyengébbeket.

A másik, bár igen extrém lehetőség, hogy ő egy szociológus, aki igenis bringabarát. Így akarja méginkább összezárni a kerékpáros társadalmat, sőt, mivel hozzászólásai minden normális emberben megütközést keltenek, tulajdonképpen nekünk, bicajosoknak dolgozik.

Kopi3.14 2009.01.27. 17:20:49

kozben rajottem, mennyire demagog bloghoz van szerencsenk. Milyen cimet adott a tag a cikknek, melyben arrol ertekezik, hogy autot gyujtogatni az illeto kerekparral ment? Tok jo, hiteles, korrekt, nem?
Megkerdeznemm, mekkora az a gyalogos, amelyik a Batthyanyi teren nem fer el a jardan?

Té, mint Tamás 2009.01.27. 17:21:17

@KA_Steve:
"Szabályos ha a járdán biciklizem? Igen, 10km/h limitig."

NEM, NEM és NEM.
Legalábbis a te korodban már nem. Csak ha az úttest alkalmatlan. És az alkalmatlanság csak akkor áll fenn, ha fizikailag képtelenség haladni rajta - mert mondjuk egy újabb "városrendezés" miatt fel van túrva az aszfalt.

Oráng Után 2009.01.27. 17:21:36

Atyavilág, hova klikkeltem?!?!?

Ilyen kommentelők között szólok hozzá néhanapján én is?

Ha élőben (nem sokáig...) művelnétek ezt, egy idő után határozott emelkedésnek indulna a neten az átlag IQ...

Subba Sógor 2009.01.27. 17:21:42

@Közöd??:

fidesz.hu/index.php?Cikk=81776

"A futár a rendőrségen feljelentést tett."

Szinte látom, ahogy fulladozó röhögés közepette gépelik a feljelentést...

Perillustris 2009.01.27. 17:22:36

@Közöd??: Nem értem, ha helyeselnek, akkor miért pofoznának meg? Hiszen akkor egyetértenek veled, te pedig azt írtad, ne menjek a bringaúton, s én megfogadtam a tanácsod.

Mindenki örül, nem?

Perillustris 2009.01.27. 17:25:01

@Kopi3.14: Ez a mi kis chill-out szobánk.

budapestjovoje.freeblog.hu (törölt) · http://budapestjovoje.freeblog.hu/ 2009.01.27. 17:25:15

Ez olyan jó ezen a blogon is, meg az autós, meg a bkv-s blogokon is, hogy az embereket azonnal megítélik mások az alapján, hogy milyen közlekedési eszközt használ az illető. Tiszta röhej. Ha bicajra szállok, akkor engem utálni fognak az autósok, ha kocsiba ülök, akkor meg mondjuk a BKV-t használók ítélnek el??? Milyen hozzáállás már ez?

bobik 2009.01.27. 17:28:44

@Közöd??: Honnan jöttél Gallyrácsos? Gondolom nem nyelvtanóráról. De igazából mindegy is honnan. Csinálj egy hátrarcot és menj vissza. Kérlek...

Subba Sógor 2009.01.27. 17:31:52

@Közöd??:

Riasztópisztollyal még vagy 5 ember lelőhetett volna, ha véletlenül átfúródik a gázgolyó a futár testén és gellert kapva még több járdán bringázót talál el.

"Az MSZP-s politikus először azt mondta, nem engedélyköteles riasztópisztolyról van szó, és meg sem volt töltve. Később elismerte, hogy egy 2004-es törvénymódosítás miatt valóban engedélykötelessé vált a fegyver, ám azért nem jelentette a pisztolyt, mert nem tudott a jogszabályváltozásról. Elmondása szerint 2003 óta jogszerűen van egy másik pisztolya is, arra megvan az engedélye. Azt otthon tartja, a szóban forgó riasztópisztolyt pedig az autójában. A fegyverekre az után tett szert, hogy felgyújtották a házát. Nyilatkozatai szerint Vadász fordítva látja az incidenst: a fiatal futár éppenhogy az ő testi épségét veszélyeztette, ezért kellett megvédenie magát."

"A biciklis ezt megtagadta, mivel szerinte Vadásznak erre nem volt joga, és azt ajánlotta, hívjanak rendőrt. Vadász verziója szerint ő a környéken lévő embereket kérte arra, hívják ki a rendőrséget, ám mivel senki sem segített, elhajtott a helyszínről. A kulcsszerepet betöltő pisztolyt is ellentmondásosan viselkedett azon a keddi délelőttön: a futár szerint Vadász ráfogta a fegyvert. Vadász János viszont – a futár vallomására is hivatkozva – azt állítja, a pisztolyt fel sem emelte, csak a kezében tartotta.
"

Szegény autós politikus, kezében fegyverrel rendőrért kiált, mert súlyosan veszélyeztették az életét, majd egyszerűen beszáll a kocsiába és elhajt.

Bambano 2009.01.27. 17:32:24

@saq: ha nem olvasod a threadet, minek szólsz közbe? Nem én írtam, hogy nem lehet a városban szabályosan közlekedni, hanem pyf 2009.01.27. 14:26:04-kor. Ne velem okoskodj, egyeztess vele, mielőtt marhaságokat beszélsz. Idézem neked a hsz-ének 4. paragrafus, utolsó előtti mondatát:

"De vegye már tudomásul mindenki, hogy Budapest legtöbb útján LEHETETLEN szabályosan közlekedni bringával! "

Én erre reagáltam, ha lehetetlen akkor ne erőltesd. Ja, szimbolikus logika, problémás kérdés, elfogadom.

Subba Sógor 2009.01.27. 17:33:12

juteszembe kellene egy gallyracsatolokocsin.blog.hu oldalt is készíteni...

Bambano 2009.01.27. 17:35:44

@Goyo: nekem kétszer volt komoly problémám biciklissel, az egyik amiatt, mert ment a járdán, mint állat, a másik amiatt, hogy kivilágítatlanul jött keresztben. Legjobb szándékkal sem tudtam volna megadni nekik az elsőbbséget.

Az más kérdés, hogy aki 50-nel jött a járdán, az utána megpróbálta feltépni a kocsi ajtaját, rendkívüli logikáról téve tanúbizonyságot, mivel kétszer egymás után is próbálta. Nyilvánvaló, ha elsőre nem sikerült, másodikra kinyitom neki az ajtót, csak hogy ugrálhasson kicsit. De jót tettem vele, nem szálltam ki.

Subba Sógor 2009.01.27. 17:49:17

@Közöd??:

A bringás riadt? Az autós hajtott el végül mert nem jöttek neki segíteni a rendőrök, te IQ bajnok. :)))

Subba Sógor 2009.01.27. 17:52:24

Azt figyeltétek, hogy mikor a posztíró abbahagyta a kommentezést, egyből megjelent közöd nick? ;)

Agyalap 2009.01.27. 17:52:41

@Közöd??: A bányalónak hiába magyarázom, milyen a világ.
Ha végre kihúznád a fejed a seggedből, észrevennéd, hogy nem szeretnék elküldeni senkit sem biciklizni, sem autózni. Mindössze annyi lenne a kérésem, hogy az agresszív outsiderek ne szóljanak már be ilyen közvetlen és kedves modorban csak úgy hobbiból.
Lehet, hogy elmúltam már 40, és életkoromból eredően másképp látom a világot, de két dolgot hadd vessek fel:
-Neked is meg kellene érned ezt a kort, de ilyen mentalitással nehéz lesz. Vagy agyvérzésben halsz meg, vagy rosszul méred fel az erőviszonyokat és kezeddel a hátadban vérzel el az autód mellett.
-Rengeteg energiát elfecsérelsz vélt igazad szajkózására. Ne tedd, takarékoskodj vele! Jó lesz később a pisilni is.

Kopi3.14 2009.01.27. 17:58:26

@Közöd??: Es a kepeken mennyi szabalytalanul halado kerekpart tudtal osszeszamolni, amelyik terrorizalja a sok gyalogost? Vagy a kepek vizualis informaciojat felfogni nem siekrul?

Agyalap 2009.01.27. 18:02:34

@saq: Nagyon ravasz megoldás - szánalmas

Retexis 2009.01.27. 18:19:45

Kurvajó blog! Mindenki bekaphatja! Dögöljetek meg egytől-egyig kis geciarcú mocsadék majom-paksimogyorók!

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.01.27. 18:43:00

bocsánat, most néztem meg rendesen az egyik képet. 4 csaj és egy srác kézben cipeli a bringáját a lépcsőn. ez a tragédia? :)

Kopi3.14 2009.01.27. 20:39:40

Szerintem ez a csodás nick egy fizetett kötözködőt takar. Nem feltételezem egyetlen homo sapiens sapiensről sem, hogy ennyire negatív iq-jú legyen.

Perillustris 2009.01.28. 00:40:44

@Kopi3.14: Írtam, tulajdonképpen segít nekünk. Tudatosan vagy sem, az más kérdés.

Mikulás 2009.01.28. 12:02:18

közöd?? és saq összes valamint egy másik kommentelő egy darab hozzászólása a vödörben végezte. fenyegetőzni nem ér

bicajos 2009.01.28. 13:10:24

kedves humorbajnok mikulás, elfeledkeztél a bringások legsúlyosabb csoportjáról, akik tényleg a gyalogosok biztonságát veszélyeztetik:
dl.ziza.ru/other/012009/28/pics/020_pics.jpg

Devil 2009.01.28. 15:07:33

@budapestjovoje: Nem foglak utalni ha bicajra szallsz, ahogy sok mas autos sem. Se a bicajosokat, se a gyalogosokat, se a szakallasokat vagy a pilotakat.
Utalni akkor fogunk ha agyatlanul kozlekedsz, mindegy hogy bicajjal, gyalog vagy autoval (lsd olyan autos blogok ahol autosok fikaznak agyatlan autosokat, most nem reklamozom melyiket).

Devil 2009.01.28. 15:48:07

@Perillustris: Altalaban azert nem adnak elsobbseget mert nem is veszik eszre a bicajosokat, es ez nem feltetlenul az autos hibaja, sok keresztezodes nem ergonomikusan van kialakitva.
Nezzuk az elso videot, Halasz utca:
-Egeszen a keresztezodesig korlat van, ami a besorolo autosok elol elegge eltakarja a bicajosokat.
-Az elejen mutatnak egy macisajtot, alatta a kiegeszito tablat. A kiegeszito tablan a vekonyabb vonal jelzi a kerekparutat. A videobol az latszik hogy a tabla a Duna fele nez. Bekanyarodas elott ezt az autos oldalrol latja, hat ember legyen a talpan aki abbol a szogbol megmondja mi van rajta. Bekanyarodas kozben pedig egyszeruen a tabla - mint annyi mas tabla amit pont keresztezodesbe vagy pont utana rakjak - valoszinuleg tul magasan van ahhoz hogy latni lehessen, egyszeruen a szelvedo tetejenel feljebb van. Sokkal jobb lenne utburkolati felfestessel jelolni a keresztezo biciklisavot es a macisajtot is.
-A szembeoldalon biztos van tabla, de meg a villamossinek tuloldalan. Jobb lenne ha a villamossinen tul, a villamossin es a bicikliut kozott is lenne megegy macisajt.
-Jobb lenne kulon, feltunobb jelzest kitalalni a keresztezo, elsobseggel rendelkezo bicikliutra, utburkolati jelet es tablat is (macisajban bringa?).
-A bringafelfestes lekopott a piros savrol, csak a keresztezodes elott latszik egy (0:24)
-Az hogy elsobbseged van nem jelenti az hogy nem kell esetleg lassitanod, vagy eppen megallnod, "csak" azt hogy nem kell hirtelen lassitanod vagy kormanyt rangatnod. Amikor pld 0:30-nal az auto elengedi a villamost, valojaban szabalyosan kozlekedik, mert amikor a keresztezodesbe ert, csak a villamos jott keresztbe, bringas, gyalogos nem. Ilyenkor a villamossin elott kell megallni. Szeretett volna elmenni a bringasok utjabol de egy eleg ontudatos bringas nem engedte, bar ehhez joga van, de az utana jovo bringasok is kerulgethettek emiatt. A rossz helyre beragadt (altalaban autos) kollegakat el szokas engedni pld hogy ne menjen nekik senki aki nem veszi eszre oket idoben. Ma elengedsz valakit, holnap teged engednek el...
-Hasonlot latunk 0:43-nal is, csak ott ellenkezo iranybol, gyalogosokkal. Itt a bringasok egyebkent szabalytalanul athajtottak a zebrara.
-0:51 na ez tenyleg kisse meleg, a teherautos alaposan alulbecsulte a bicajos sebesseget vagymi - de a kisteherautos eleve mas allatfajba tartozik mint az osszes tobbi autos. Megjegyzem a feher ruhas bringas itt lazan ment 40-50-nel - ez szabalyos? es a piros ruhas is. A video elejen van egy sebessegkorlatozas bringasoknak, ha jol latom 10-es szammal...
-A videon az elso ket 'incidens' nem volt incidens, siman elengedtek a bicajosokat.
-A harmadiknal a bicajos jo elore befekezett, nem is lehetett volna elengedni...
-A negyediknel siman elfer a bicajos, itt megint nem lattam semmifele incidenst.
-Az otodiknel (kek auto) az autos keson vette eszre a bringast, lsd fenti okfejtesem, de megallt neki.
-Az otodiknel (feher ruhas noi bringas) az autos lehetett volna eppen udvariasabb, ez eleg hatareset.
-A tobbirol mar irtam.

Szoval az latszik ebbola videobol hogy:
-A keresztezodes nincs eleg feltunoen kitablazva
-A video keszitoje nem ismeri a KRESZbol se az elsobbsegadas szabalyait (ezert felreertelmezett par szituaciot), se a sebessegkorlatozo tabat (ezert a gyorshajto bringasokat idejeben eszre nem vevoket is szabalytalannak itelte meg).
-Volt egyjet bunko autos es egypar tulontul ontudatos bicajos, ez meg nem ujdonsag.

Devil 2009.01.28. 15:51:28

@Devil:
Kiegeszites:
Marmint a macisajt alatti kiegeszito tabla nem latszik annyira mint kellene, szerintem.
Bar en azt latom hogy a legtobb autos eszrevette a bicikliutat.

Perillustris 2009.01.28. 15:59:44

@Devil: "Az hogy elsobbseged van nem jelenti az hogy nem kell esetleg lassitanod, vagy eppen megallnod"

Ennek azért fuss neki mégegyszer!

Devil 2009.01.28. 16:01:28

@Perillustris:
Vaci ut: bar nem tudom biztosan de ott meg nem volt biciklisgazolas, annyira azert nem lehet eletveszelyes. A videon sem latni hirtelen fekezest vagy hasonlot. Valoszinuleg azert mer a zebra miatt az ausosok eleve korulneznek, maga a bicikliut botranyosan van kijelolve. A macisajt alotti kistablat egyszruen nem ertem, szerintem nincs is ilyen tabla a KRESZben!
Az viszont latszik hogy ezen a csomoponton is lehetne par egyszeru dologgl segiteni:
-Az utburkolati jel az autosoknak lekopott, a vastag feher vonalbol vagy 30 centi maradt meg osszesen. Kellene ott lennie felfestve egy macisajtnak is, az sincs sehol. A bicikliutat jelzo sarga vonal is erosen kopott.
-A kozvetlenul bicikliut mellett levo demszkikaro szerintem eleg veszelyes a bringasokra nezve.
-Jobb lett volna a bicikliutat kisebb S kanyarral megepiteni.

Kopi3.14 2009.01.28. 16:03:51

Devil: az elso videon a rakpartrol jovoknek a zebra elott kene megallniuk, de arra is nagy ivben szarnak. A villamos felol eleg necces a szitu, de ott is latszik, mi minden van keresztbe. Annyira nem a kitablazas a rossz, mint inkabb a kozlekedesi moral autos reszrol- es a videon kb ket kerekparos volt szerintem kisse intolerans.

Devil 2009.01.28. 16:06:57

@Perillustris: Timar utca: jol latszik hogy egy eleg nagy fa szinte teljesen kitakarja a lefele szaguldo bringasokat. Bar tenyleg nem tudom mennyi a bringaval megnengedett sebesseg, de onnan a lejtorol tenyleg gyorsan jonnek le, meg a szembejovo bringasokat is zavarva (0:7) - itt van az egyetlen neccesebb helyzetm ettol az egytol eltekintve jo sok szabalyos elengedest lathatunk, az ami kisse neccesnek tunik a kamera szemszogebol nehezen itelheto meg mert a keresztezodestol jo 20 meterre keszult e felvetel, nehez kivenni pontosan mi tortenik.

Devil 2009.01.28. 16:08:26

@Kopi3.14: Nem, csak akkor ha jon gyalogos. Ha csak bicajos jon akkor a bringautnal, ha villamos akkor a villamossinnel. Ez egyben valasz Perillustrisnak is.

Agyalap 2009.01.28. 16:12:29

@Perillustris: Szerintem ez érthető volt.
Az egyéb közlekedőknél is általános nézet, hogy "más jármű nem kényszeríthet lassításra". De bizony, legfeljebb hirtelen fékezésre és irányváltoztatásra nem.
Sőt mindenkinek kötelessége a lehetséges baleseteket megelőzni.
Így remélem a kerékpárúton álló autónak nem mennek neki a biciklisek, csak mert elsőbbségük van.

Devil 2009.01.28. 18:15:54

Sajnos az erdemi vita nem profilja ennek a forumnak.

Perillustris 2009.01.28. 18:33:22

@Agyalap: "Sőt mindenkinek kötelessége a lehetséges baleseteket megelőzni."

Ne magyarázd félre. Az állítás az volt, hogy elsőbbségem dacára akár meg is kell állnom.

Természetesen nem fogok begurulni az autós elé, ha úgy érzem, nem fog megállni, nem erről van szó. Ha viszont meg kellett állnom, hogy elkerüljem a balesetet, akkor a másik fél szabálytalanul közlekedett.

Perillustris 2009.01.28. 18:41:51

@Devil: A felüljárón tekerők szabálytalanok, de annak aljától már szabályosan gurulnak át a kereszteződésen. Természetesen a délről szabályosan érkező elméletileg nem gyorsulhat fel kritikus sebességre, hiszen csak a felüljáró alján pattannak vissza a nyeregbe.

Északról azonban akár az elméleti maximummal, 40-nel is érkezhet a kerékpáros, kitéve magát a nagy lendülettel bekanyarodók, vagy a neki jobbról érkező autósok általi elgázolásnak.

Az már más lapra tartozik, hogy az európai kerékpáros gerinchálózat fő részén mit keres egy olyan felüljáró, amin át kell tolni a bicajt. Ugyanez a felüljáró a gyalogosoknak is gondot okoz, ékes példája a helyszín annak, hogy az autóforgalomnak rendelik alá a várost.

drdj · http://drdj.blog.hu 2009.03.24. 11:44:33

Kedves Mikulás!

Remélem elérnek hozzád szavaim. Blogod célja talán jó. Blogod megvalósítása viszont karó. Manipulatív, primitív, lenéző. Ráadásul sokszor tévedsz. Ma jártam itt másodszor és utoljára.

Igen, én is egy hülyebringás vagyok, akik betartja a szabályokat és felülbírálja őket, ha veszélyben van az élete. Mea culpa!

A többi bringásnak pedig kitartást a kommenteléshez, nekem nincs türelmem ehhez, inkább technikai oldalakat olvasok (BikeMag, Velo.hu, BicycleDesign).

Ennyit offoltam. BYe

fűrészpor · http://www.pallas70.hu/tanfolyam/aruterito-tanfolyam.php 2009.12.10. 11:28:31

@Dinsdale Piranha: Sajna igazad van. A forgalomban tekerni halál a járdán pedig meglincselnek. Akkor most hogy is van ez??

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.06.03. 19:15:54

Sziasztok! Támogatom a blogot és k is tettem a Bannereteket" (gyorsan csináltam egyet:-))))

www.aabroncs.hu/tartalom/partnerek

Sok sikert. Fel kell nyitni a szemeket! Amerre a bringások tartanak, az nem a jó út, csak a gyűlölet útja..Így sosem fogadtatják el magukat. Elég a kettős mércéből..
süti beállítások módosítása